É
unha empanada, pero non é unha empanada calquera, por dous motivos:
O
primeiro deles é a súa forma de media lúa, que a diferencia das lúas cheas ou
das rectangulares. O segundo é a falta de prebe no seu interior. O prebe sérvese
nunha pequena botella e engádeselle no momento previo ao seu consumo,
simplemente retirando o curutiño que descaca no centro e removendo. Deste
xeito, o consumidor forma parte activa na elaboración, podendo elixir maior ou
menor cantidade de graxa. Parece ser que se fai así, porque na cultura
tradicional dos feirantes, facilitaba o transporte sen que a graxa empapase o
resto dos elementos almacenados, así como a súa embalaxe.
Esta
é a demostración de que a cultura da empanada en Galicia é ampla e variada, como a de calquera outra elaboración ou produto autóctono: o caldo, as filloas, o polbo, as caldeiradas e tantos outros, aínda que a esencia e base veñan sendo as mesmas ou parecidas . A medida que vaiamos coñecendo máis variantes daquilo que consideremos modelo estándar, intentaremos dar conta delas, ou ese é o noso propósito, pero para isto cómpre agardar novas experiencias que irán chegando aos poucos.
Empanada de bertorella en semilúa |
No hay comentarios:
Publicar un comentario